„Egzotyczna degustacja”
W dniach 10 listopada i 3 grudnia br. klasy I i II technikum hotelarskiego miały dość nietypowe zajęcia na lekcji „Usług żywieniowych w hotelarstwie” oraz „Pracowni usług dodatkowych” . Przebiegały one pod hasłem: „Egzotyczna degustacja”. Każdy uczeń, łącznie z nauczycielem – panią Violettą Folleher- Lesman, przyniósł owoc, warzywo lub potrawę, której jeszcze nie smakował. Na początku zajęć zaprezentowane zostały produkty przed obróbką, a następnie przygotowano je do konsumpcji. Na stole pojawiły się: czerymoja, papaja, marakuja, mango, pomelo, awokado, granat, melon, ananas i hummus. Zanim rozpoczęto degustację przedstawiona została krótka charakterystyka produktów. Omówiono, jakie składniki odżywcze zawierają, skąd pochodzą itp. Poznawanie nowych nieznanych smaków, było ciekawym doświadczeniem. Zajęcia podobały się uczniom. Będziemy je powtarzać.